Det har allerede rukket å gå to måneder siden jeg disputerte for graden PhD i anvendt statistikk. Disputasen ble holdt i Landbruksmuseet på Ås og ble en stor suksess. Jeg hadde undervurdert hvor mange som kunne være interesserte i en prøveforelesning med tittel: “PLS in regression and classification: A historical review” og en avhandling med tittel: “Multivariate analysis – method development and novel applications in spectrometry”. Forelesningssalen jeg hadde booket tok litt over førti tilhørere, men det kom over femti for å høre på, så det ble hentet ekstra stoler og noen ga opp å få plass.
Både prøvforelesning, gradspresentasjon og forsvar gikk veldig bra, og middagen etterpå var både god og trivelig. Fire dager senere var jeg i gang med å undervise statistisk dataanalyse for master- og PhD-studenter ved UMB. Kurset krever litt ekstra forberedelse dette semesteret siden vi innfører ny statistisk programvare i form av R og det grafiske brukergrensesnittet R Commander. R er et kraftig åpen kildekode språk og programmeringsmiljø (http://cran.r-project.org) som har lassesvis med utbygningsmuligheter for alle mulige typer analyser, god grafikk og aktive brukerfora der en kan spørre om alt fra de enkleste ting til avanserte statistiske implementasjoner.
I tillegg til undervisningen, har jeg fått med meg årets norske kjemometrisymposium og holdt et foredrag ved universitetet i Oslo i deres statistiske tirsdagsseminarserie. Symposiet ble avholdt i Norges eldste hotell på Sundvollen. Det var som vanlig både interessant faglig og svært sosialt. Årets utflukt ble til kronprinsens utsikt med utsikt over fjord og vann og hele fjellrekka i vest. Etterpå akte vi (moro men smertefullt) ned igjen til hotellet. På Sundvollen holdt jeg foredrag om en ny måte å inkludere komponentvis variabel- og eventuelt objektseleksjon inne i Partial least squares (PLS). Ved UiO holdt jeg foredrag om PLS med utgangspunkt i prøveforelesningen min.
 

Leave a Reply